Vadå inget schampo?

Jag trodde aldrig att jag skulle komma ens i närheten av att skriva skönhetstips på min blogg, men det här känns som en vettig sak att upplysa världen om. Det har nu gått åtta månader sedan jag senast tvättade håret med schampo. Jag ser inte heller någon anledning till att jag någonsin skulle vilja gå tillbaka till att göra det. Låt mig motivera.

Schampo innehåller i regel sulfater, som rengör håret och som på köpet torkar ut hårbotten på sebum; en oljig substans (även kallad talg) som utsöndras av körtlar i hårbotten. Som reaktion på uttorkningen svarar körtlarna med att producera mer sebum, vilket gör att hårbotten blir “fett” och oljig någon dag efter schampotvätten, och ett behov uppstår av att tvätta håret med schampo igen. (Riktigt lysande försäljningsidé, egentligen.) Eftersom håret torkas ut av schampot behövs ett balsam som gör håret mjukt igen. Balsam innehåller i regel silikon, som lägger sig som en hinna runt varje hårstrå. Denna hinna är i sin tur svår att få bort utan att använda just — schampo. Det skapas liksom en beroendecykel som egentligen inte behöver finnas, eftersom hårbotten annars inte skulle provoceras till att överproducera sebum.

Jag tänkte att det kan i alla fall vara värt att prova att leva utan schampo. For science, om inte annat. Det finns tydligen en hel folkrörelse vars motiv är att inte använda schampo, och säkert hundratals sätt att tvätta håret på utan “vanligt” schampo. Jag orkar inte gräva ner mig i teorin, men den här metoden gick jag i alla fall helt sonika lös på när mitt schampo tog slut.

Det jag använder är bikarbonat, honung* och äppelcidervinäger. Jag blandar någonting i stil med 1-3 teskedar bikarbonat med tillräckligt mycket ljummet vatten för att det skall få en smetig konsistens, och tillsätter lite honung. Hur stor mängd bikarbonat som behövs beror på hårets längd, tjocklek, smutsighetsgrad och allmänna egenskaper — det är bara att testa och se vad som funkar. Svider hårbotten när tvätten är klar, ta mindre; blir håret inte rent, ta mer. Skölj först håret med varmt vatten, massera sedan in blandningen i hårbotten. Masserandet är en viktig del av rengörandet, så håll helst på i några minuter. Skölj sedan håret noga med ljummet vatten. Sedan är det dags för äppelcidervinäger. Vinäger är surt och neutraliserar det basiska bikarbonatet, vilket är viktigt för att hårbotten inte skall bli irriterad. Dessutom sägs den sluta till hårstråets fjäll och således ha en balsameffekt. Citronsaft skall tydligen också funka. Cirka två matskedar äppelcidervinäger blandas ut med tio delar kallt vatten, och hela håret inklusive hårbotten sköljs i blandningen. Jag brukar blanda i en flaska som jag häller över håret, men det går lika bra att ha en skål att doppa i. Återigen, prova dig fram till mängden. Stinker håret vinäger även när det är torrt, ta mindre; kliar hårbotten, ta mer. Vinägerlukten försvinner när håret torkar, minska annars mängden. Skölj till sist håret med kallt vatten, och vänta med att borsta eller kamma tills det är torrt (det sliter mindre på håret).

Resultatet då? Jag har ju visserligen bara provat på mitt eget hår, men ett försök kan jag gott rekommendera alla att göra. Om inte annat får ni gärna informera mig om vad effekten blev på era hår. Mitt hår var ganska snällt redan under schampotiden. Långt, rakt, ljust, ofärgat, lätt att reda ut, inga mjäll. Det har inte blivit på något sätt sämre av avsaknaden av schampotvätt, utan snarare det motsatta. Det håller sig mjukt, rent och fint längre än förut. Innan tvättade jag håret minst varannan dag, och nu räcker det med en gång i veckan utan att hårbotten ser förjävlig ut. Möjligen kan håret ha blekts en aning av bikarbonatet, och jag upplever att håret är ännu mer lättkammat än förut, men annars har inga stora förändringar skett. Jag sparar tid och arbete, har ett vackrare hår och betalar flera gånger mindre för mina hårvårdsprodukter nu, så varför skulle jag vilja byta tillbaka?

Observera att det kan ta en stund för hårbotten att vänja sig av med schampo. Tydligen allt mellan någon vecka och ett halvår, beroende på hårtyp. Under tiden är det möjligt att håret blir fett och risigt, så ge inte upp direkt. Själv trappade jag gradvis ner på intervallet mellan hårtvättarna, och mitt hår började se bättre ut redan efter ett par veckor.

* Honungen har ingen som helst del i att rengöra håret, så den går med all säkerhet att utesluta. Jag hade hört att den gör håret mjukare, framför allt vintertid, och efter lite experimenterande med och utan har jag kommit fram till att det tycks stämma. Men för all del, det är fullt möjligt att det bara är placebo. Andra söta substanser har förmodligen liknande effekt, så jag tänkte börja experimentera lite på det området. Bara så ni vet varför om mitt hår plötsligt börjar lukta lönnsirap.

Published by Winterdragon

2 comments on “Vadå inget schampo?”

  1. Har hört att kammomil ska vara bra att skölja håret med.. tror dock det var för.. nån annan hårtyp än min.

  2. Jo, jag har också hört att kamomill skall vara bra, framför allt för ljust hår, så det kanske vore någonting för mig att prova.

Leave a Reply